We zijn er voor je in

stadsdeel
Open menu

Tools online weerbaarheid

Het voeren van het gesprek met kinderen en jongeren over wat ze meemaken in de online leefwereld is een belangrijke basis om ze weerbaar(der) te maken. Binnen het project hebben we daarom een aantal producten ontwikkeld die in de praktijk ingezet kunnen worden om in gesprek te raken en zicht te krijgen op wat er speelt, wat dit met hen doet en wat ze nodig hebben. Deze gesprekken verlagen bovendien de drempel voor kinderen en jongeren om hulpvragen te stellen wanneer nodig.

 

Themakaarten

De themakaarten Online Weerbaarheid maken deel uit van het project Online Weerbaarheid van Samen voor jongeren Amsterdam. Dit project richt zich op het ontwikkelen en verspreiden van kennis en vaardigheden voor jongeren- en straathoekwerkers, zodat zij voor èn met kwetsbare kinderen en jongeren kunnen werken aan het vergroten van online weerbaarheid. Samen voor jongeren Amsterdam is een stedelijke samenwerking van Combiwel, DOCK, Dynamo Amsterdam, perMens, the Mall de Baarsjes en Venzo&Swazoom Welzijn.

Voor de meest voorkomende thema’s hebben we de belangrijkste informatie verzameld en samengevat zodat je snel ingelezen bent op het thema, en hiermee effectief aan de slag kan. Ieder document kent de volgende inhoud:

 

1. Waar gaat het over?

2. Waarom online weerbaarheid?

3. Wat kunnen jongeren leren?

4. Wat kun jij doen?

5. Waar kun je meer informatie vinden?

 

 

Zie hieronder de themakaarten van de volgende thema’s:

Digitaal pesten: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Digitaal-Pesten.pdf

Online gokken & crypto: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Online-Gokken-en-Crypto.pdf

Algoritme & filterbubbel: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Algoritme-en-Filterbubbel.pdf

Gevaarlijke challenges: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Gevaarlijke-Challenges.pdf

Veilig internetten: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Veilig-Internetten.pdf

Concentratie: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Concentratie.pdf

Identiteit: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Identiteit.pdf

Online seksualiteit: /wp-content/uploads/2023/11/Themakaart-Online-seksualiteit.pdf

 

Digitale kaartenset ‘Me, Myself en Social Media’

De vragen in de digitale kaartenset zijn bedacht om op een prikkelende manier aan het denken te worden gezet over wat jongeren met social media doen én wat social media met hen doet. Dit is een interactieve powerpoint met een instructie. Het bevat een selectie van 40 vragen (in de vorm van bolletjes) van de fysieke kaartenset, verwerkt in een digitale vorm. Achter ieder bolletje zit een vraag waar het gesprek over gevoerd kan worden. Verder kan er op een willekeurige manier een gouden smiley verstopt worden voor een extra verrassings- en spelelement.